pondelok 8. júna 2015

Zimný štadión pýta!

Podľa správy v "novinkách" časť vás, páni poslanci, na pozvanie p. Lušnáka, navštívila zimný štadión a oboznámila sa s jeho stavom na vlastné oči. Nič v zlom, ale škoda, že medzi vami nebol aj  nejaký strojár (odborník - kúrenár) - môže byť aj externista. Mám také, povedzme profesionálne, skúsenosti z investičnej výstavby, že ten, kto niečo požaduje, obyčajne zveličuje, Už popredu počíta, že mu jeho požiadavka bude krátená z titulu nedostatku fin. prostriedkov.

Cirkvi, štátne inštitúcie a samosprávy, sú pre takéto niečo najlepšie subjekty. Nemajú dostatok odborníkov, ktorí predmetnému  problému rozumejú. To v zákulisí tvrdia o nich práve tí, čo niečo od týchto inštitúcií  požadujú a k nim  sa pridávajú i dodávatelia - zhotovitelia diela. Je podozrivé, že hneď popredu sa vie čo to bude stáť a aká bude úspora - návratnosť a že je to vlastne veľmi výhodná investícia.

Vtedy bol jedinou možnosťou úver. Chcel som vám napísať aj o ďalších dvoch možnostiach a to predať štadión za 1 symbolické euro, alebo predať podiel v Letisku a.s., ktoré za toľké roky neprinieslo mestu - rozumej občanom, ani cent, len je ďalšia čierna diera. A ani neprinesie. A vy to dobre viete. Ale vy ste, našťastie pre nás, našli ďalšiu možnosť, že neurobíme to čo sme chceli urobiť a peniaze použijeme na zimný štadión. To je samozrejme lepšie ako pôžička. Za to vás treba pochváliť ako ste z toho vytriblovali.

To bolo z možných, naozaj najlepšie riešenie a dobré! Ale to by mala byť pre vás aj výstraha. Dokedy to takto pôjde? Koľko nás už zimný štadión stál! To by mohol zistiť napr. p. kontrolór. A čo nás a naše deti ešte stáť bude! Nebolo by už načase nad tým vážne a s perspektívou nad tým pouvažovať a štadión ponúknuť na predaj? Prvoligový hokej je finančne náročný šport a môžu si ho dovoliť len finančne silný hráči, vlastníci klubov - mecenáši. Nie naše malé mestečko, bez takéhoto nevyhnutného zázemia.Však to poznáte. Ak to predáte aj za 1 euro aj tak sa to vyplatí. Prinesie to úsporu v budúcom rozpočtovom zaťažení a to je vlastne tá úspora. K tomu sa pridá aj daňový príjem, lebo mesto samo sebe daň neplatí - podľa daňových pracovníkov MsÚ.

A nás zrejme čaká i basketbalová hala! Ak vám to stojí za to porozmýšľajte. Prajem vám , aby ste našli zodpovedné riešenie, prospešné občanom . To vlastne od vás chceme.

Okrem basketbalovej haly, ktorú budeme mať zrejme  na krku čo nevidieť, iniciatívne pripravujete výstavbu tréningovej haly hokejistov aj za naše, mestské peniaze. K tomu sa pridajú náklady na údržbu, opravy a prevádzku. Na to všetko ste ochotní dať financie. A aby sa deti mali kde korčuľovať sme si museli aj tak kúpiť a prevádzkovať zariadenie demontovateľného klziska.                                          , 

Ale škôlky ste predali rýchlo. A teraz, keď je akútny nedostatok kapacít, tak sa chcete pustiť len do jednej. Keď by nebol príspevok od štátu tak neurobíte ani to. Tá jedna potrebu vyrieši?. Tí poslanci, ktorí rozhodli o predaji škôlok stále sedia v zastupiteľstve. Ich povinnosťou by malo byť, čo najrýchlejšie svoju chybu napraviť. 

Oprava mestských komunikácií - len jedna krátka ulica. A máme  v zlom stave i ulice v centre mesta. Čo školstvo, stav budov, vybavenie tried? Čo zariadenia pre seniorov, hospice, zariadenia s geriatrickou starostlivosťou, čo roky odkladaná oprava Kolonádového mosta, stav mestských nábreží Váhu, dopravné problémy mesta - zápchy, ulice preplnené zaparkovanými autami? Na to všetko nie sú peniaze , ale na na športové objekty áno?

Kam to speje? Vy si ani sami sebe neviete položiť takéto otázky a dať si sami pre seba úprimné odpovede?

Peter Záň , Piešťany.

6 komentárov:

  1. Takze na sport nic ????? Tak potom navrhujem zriadit pre mladez mladez brlohy a dodavat marisku a striekacky a Vy p. Zan to mozte kontrolovat ci je to v poriadku a mesto prispieva na tieto "aktivity" mladeze dostatocne a vcas. Ved vlastne naco nam treba sportoviska???
    Staci ked maju geriatrici po voli a vsetko zabezpecene, nech ich mladez nerusi. Tlieskam Vam p.Zan. Taketo jednostranne videnie veci sa nepodari len tak niekomu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi sa mýlite, vážený pane, nejedná sa o podporu športu, ale o zisk obchodnej spoločnosti ŠHK 37, s.r.o.

      Odstrániť
    2. Aj zavist je ludska vlastnost. Navrhnite p. Lusnakovi , ze preberiete hokej po nom a budete dosahovat minimalne take sportove vysledky ako on a ja Vam Vas zisk z tohto podnikania nebudem ani vyhadzovat na oci a ani zavidiet . Ale z Vasho vyjadrenia je vidiet , ze sa motate niekde v kukurici a nie v problematike sportu Vazeny pane!!!!!!!!

      Odstrániť
    3. Vážený pane, ja nepotrebujem závidieť pánovi Lušnákovi a ani mu nezávidím. Vadí mi len, že ŠHK 37 (a to nie je len pán Lušnák) ťahá z mesta, teda aj zo mňa, peniaze bez toho, aby zdokumentoval, na aký verejný záujem ich použil.

      A čo sa týka preberania hokeja a tej kukurice. Radšej sa budem motať v nej ako v profesionálnom športe, kde, kam sa pozriem, je len podvod na podvod.

      Odstrániť
  2. Pan Chudy, je vidiet , ze Vy zijete v jednosmerke

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Áno, máte pravdu, v Piešťanoch sú oveľa dôležitejšie témy. Ja som si ju bohužiaľ nevybral sám, vybrali ju svojim diletantstvom poslanci mestského zastupiteľstva. A propo: jednosmerka, kukurica ... Vám asi tiež chýbajú vecné argumenty ako tým, ktorých obhajujete.

    P.S.: Asi uniklo Vašej pozornosti, ale autorom článku nie som ja, ale pán Záň.

    OdpovedaťOdstrániť