štvrtok 9. októbra 2014

Úvaha pri pomníku

Váženého katolíckeho farára a mešťanostu Piešťan, Alexandra Šindelára, zavraždlili v roku 1947. Kto by sa chcel o ňom a o tom dozvedieť viac, nech nazrie do PN-iek (http://www.pnky.sk/historia/vrah-alexandra-sindelara-je-dodnes-neznamy/).

Určite by nám mohla byť jeho osobnosť vzorom aj v súčasnosti. Viac ako historické bádanie je však zaujímavá jeho súčasnosť. Tada presnejšie, jeho hrob na Žilinskom cintoríne (vpravo pri vchode). Zaručene ho neprehliadnete, je dosť mohutný a majestátny zároveň. Čo ma na ňom po rokoch, čo chodím okolo neho, zrazu prekvapilo? Je to veniec v nápisom "S úctou - primátor mesta". 

Nejdem skúmať, či tam podobný veniec býval aj v minulosti. Terajší však vo  mne vyvoláva silný dojem, že je určený viac tomuto svetu, než samotnej pamiatke na zosnulého, že je to jeden z jeho ťahov na zlepšenie svojho obrazu u verejnosti.

(Žeby aj pokus udobriť si silnú piešťanskú katolícku komunitu, u ktorej je v nemilosti pre svoj nemanželský vzťah a dieťa? Ak áno, úprimnosť a pokánie by som v tom nehľadal, skôr kalkul pre budúce voľby).

P.S.: Pre objektívnosť dopĺňam, že vence od primátora sú aj na hroboch Winterovcov, či Scherera na Bratislavkom cintoríne. To však pachuť plytvania a lacného marketingu za peniaze občanov nezmierňuje, ale naopak, zosilňuje (doplnené 06. 11. 2012).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára