streda 22. júla 2015

Nová zrážka s koňom na obzore (alebo ďaľší pokus o otvorenie mestského peňazovodu)

Neviem, či sa poslanci mestského zastupiteľstva už spamätali z poslednej “zrážky s koňom” (viď môj predchádzalúci blog: http://radnica-informuje.blogspot.sk/2015/06/co-ste-sa-s-konom-zrazili.html), ale pán primátor Tamajka má už nachystanú novú (zrážku). Pekne bez výstrahy. Tak, ako to vedia len primátori. Šikovne to “odvaliť” na poslancov. Keď to výjde, pochváli sa: “Vidíte, to ja!”. Keď to nevýjde, bude sa brániť: “Veď to schválili poslanci!”. Tentoraz nejde o chladenie na zimnom štadióne, ale o podporu piešťanského hokeja samotného. Nie mládežníckého, ale profesionálneho!

Respektívne, čo ja viem? Z dôvodovej správy materiálu, pripraveného na zasadnutie mestského zastupiteľstva 23. júla 2015 (mimo riadneho plánu zasadnutí) sa nedozviete absolútne nič. Zrejme podľa iného pravidla, povedať čo najmenej a nebude diskusia. Pod rúškom zmeny rozpočtu sa totiž ide zvyšovať príspevok mesta pre ŠHK 37 na energie o 50 tis. € (zadupľovaného dodatkom k zmluve o prenájme č. 9, teda tento rok spolu 200 tis. €) a zvýšiť dotácie do oblasti športu o 83 tis. €. Nemýlite sa, tušíte správne. Celých 83 tis. € je určených pre ŠHK 37. Ale prečo, či zdraželi energie, alebo v klube ŠHK 37 sa budú odteraz starať nielen o súčasných 70 detí, ale aj o ďaľších 1000 (že by ich zvážali z celého Slovenska?), sa už zo správy nedozviete. Pritom mikrodotácie, na regionálny rozvoj (3,3 tis. €) a dopravu a architektúru (2 tis. €), sú komentované na 48 riadkoch. Navýšenie pre ŠHK 37 o 133 tis. € má komentár len 2 krát po 2 riadky.

Voľakedy (teda pred rokom 1989) existovali len “dopisovači”. A ti tajne (podobne ako dnešní sprejeri a vrajteri) dopisovali do oficiálnych plagátov a transparentov. A tak do častého hesla “Nech žije Sovietsky zväz!” zvykli dopísať “Ale zo svojho!”. A keďže sa história zvykne opakovať, bolo by dobré znovu pripomenúť, že aj piešťanský profesionálny hokej by mal žiť zo svojho. Ak by mal byť ŠHK 37, s.r.o. napojený na “mestský peňazovod”, tak len v presne zmluvne vymedzenom rozsahu výchovy športových detí a mládeže. Ale to som nenašiel ani v pôvodnej zmluve, ani v najnovšie navrhovanom dodatku č. 9.

Poznámka
Včera, 21. júla 2015, sa konalo k pripravovanému mimoriadnemu zasadnutiu mestského zastupiteľstva zasadanie komisií (všetkých spolu). Zišlo sa tam asi 50 ich členov a niekoľko zvedavcov. Chýbal len pán primátor Tamajka. Ten, čo sľúbil pánovi Lušnákovi, že on zachráni piešťanský hokej. Takže vysvetľovať dôvodovú správu nemal kto. Prednostke Rehákovejsa to teda určite nepodarilo. A “ukočírovať” toto spoločné zasadnutie komisií tiež nedokázala. Takže nikto sa nič nové nedozvedel a bude preto zaujímavé, čo doporučia jednotlivé komisie zastupiteľstvu. Ale hlavne, ako rozhodne vo štvrtok 23. júla 2015 mestské zastupiteľstvo samotné. Či to nebude nová zrážka s koňom, ako naznačujú postoje niektorých z nich.

14 komentárov:

  1. vy ste odborník na všetko, boh opatruj pred takými ako ste vy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. P.Chudy vidiet ze sa casto zrazate s konom..otvorte oci a dajte klapky z oci..o com tocite?...83tis.ide na mladez Havrani nie na SHK37..mesto sa zaviazalo podporit sport a hlavne mladez..vsetky mesta zachanuju sport v mestach a vstupuju do klubov aby to zachovali pre LUDI...cize chcete tym povedat ze vsetci sa s konom zrazili ked to robia?..ked mate patent na vsetko hlaste sa ako guru slovenska a garantujem Vam ze ani romovia s Vami nevydrzia..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páni, ani zďaleka nemám patent na rozum a nemám klapky na očiach ako vy. Nechcem nič iné, len fakty. O koľko športových detí sa ŠHK37 stará, keď dostáva od mesta 150 tis. €, aké má s týmito deťmi náklady? Keď pôjde (ako tvrdíte), 83 tis. € na mládež "Havranom", na čo pôjde 200 tis. € (150 plus 50)? Ľudia v Piešťanoch potrebujú oveľa vážnejšie veci než Váš profesionálny hokej a mesto na to peniaze nemá!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. p.Chudy klapky mate iba Vy...asi zijete v Piestanoch (alebo lietate vo vesmire) sam..nepocuvate a necitate...kto chce podporovat profi sport resp. A muzstvo SHK37?...konecne zacnite myslet na deti co tu funguju a nie na seba...ste len hanba mesta..fakty uz boli povedane a stanovene..hladajte si a zistujte a nezavadzajte tu ludi svojimi kecami..

      Odstrániť
    2. Pán Braňo, zase len emócie a žiadne fakty. Počúvam a čítam. Zatiaľ ste nepovedali nič, podľa čoho by sa dalo povedať, že peniaze od mesta používala a používa ŠHK37 pre deti. Nikto iný totiž nedostal peniaze na energie, len ŠHK37. O mládeži a Havranoch sa začalo hovoriť až v poslednej dobe. Takže, čo tých predchádzajúcich 8 rokov?

      Odstrániť
    3. Ste cisty zadubenec..este raz fakty si hladajte kde mate..vsetko uz bolo povedane a prezentovane..stadion je majetok mesta a mesto sa zaviazalo s klubom na plateni energii..to neviete?vsevetko?..kde ste boli dnes vy hrdina za pc?verejne sa vyjadrite a nie vasimi blogmi...vidiet ze nemate co na praci iba znechucovat vasimi kecami

      Odstrániť
    4. Vážený pán Galo, ako som napísal na iný Váš príspevok (nižšie) nemám najmenší problém obhájiť svoj názor verejne. Ak chcete, môžeme sa o problematike porozprávať aj pred televíznou kamerou, ak sa Vám podarí vybaviť v niektorej piešťanskej televízii vysielací čas.

      Odstrániť
  4. Ešte stále si myslíte, že ide o šport?

    T.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aspon sa podpiste..ked nieco pisete..ide o sport..nechapem o co Vam ide

      Odstrániť
  5. Pan Chudý, možno by ste sa mohli zamyslieť nad takou vecou, ktorá sa dá ťažko merať, respektíve sa nemeria vôbec. Piešťany sa prezentujú ako extraligové hokejové mesto, čo má za následok, že o nás počujú stovky tisíc ľudí/ ročne na štadiónoch a určite aj milióny pri obrazovkách - zápasy playoff, športové noviny, relácie a podobne. Je to nenútená reklama, ktorá robí povedomie o Piešťanoch. Návštevník možno ani nevie, prečo si vybral za miesto dovolenky Piešťany a nie Trenč.teplice, jeden z aspektov môže byť, že počul o Piešťanoch často z médií. A ten človek príde do PN, minie peniaze za jedlo,pitie,ubytovanie a z toho sú potom peniaze pre mesto. HOKEJ JE REKLAMA A ZA DOBRÚ REKLAMU SA PLATÍ !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečo si myslíte, že reklamu mestu Piešťany robia len hokejisti ŠHK37? Ak myslíte na reklamu medzi návštevníkmi mesta, to sú prevažne cudzinci (95 %). A tí o hokejovej extralige v Piešťanoch zaručene nepočuli a nemohla byť teda ani motiváciou pre ich návštevu Piešťan, o utrácaní peňazí ani nehovorím. Ak niekto zo športovcov urobil propagáciu Piešťan vo svete, tak jedine tenisti a plavci. Hokej v Piešťanoch by mohli poznať tak možno na Slovensku. Takže propagácia hokejom by mohla byť účinná len vtedy, ak by do Piešťan chodili aj slovenskí turisti, priateľ môj. Tých je však tak málo, že nestojí ani za reč o nich hovoriť. Pre mňa je vaša reklama rovnako bezcenná ako piešťanská mestská polícia.

      Odstrániť
    2. P.Chudy s Vami je bezcenne sa vobec bavit..klapky stale na ociach a vidim len to svoje...navrhujte svoje keci niekde inde..co nemate co robit iba mutit vodu?..kde ste boli ked sa rohodovalo na zastupitelstve...vy hrdina za pocitacom...co ste sa zlakol?..ubohe p.Chudy..vsevedko reklamu nerobi ani tenis ani plavanie za posledne roky..je to iba hokej..tak nekecajte..tv prenosy cez huste,reportaze..to je stale malo?..co ste urobili vy kecal pre podporu mesta?

      Odstrániť
    3. Vážený pán Galo, nie som hrdina za počítačom, ako si myslíte. Ja nemám rozhodovaciu možnosť a tak som to pokladal za zbytočné ísť na zastupiteľstvo. Viete pochopiť, že vrieskať, pískať a mávať transparentom nie je jednoducho môj spôsob? Ak by ste sa ale chceli o veci v kľude porozprávať, som vám k dispozícii. A mohli by sme prebrať aj čo som ako "kecal" urobil pre mesto.

      Odstrániť
  6. Nikde som sa zatiaľ nedočítal aké sú náklady(nielen Mesta PN) hokejovej haly na 1 hod. prevádzky, včítane všetkých príjmov (príspevkov,dotácií,darov...) a výdajov (...). Pri započítaní všetkých nákladov od počiatku výstavby a predpokladaných nákladov do budúcnosti ( životnosť stavby a jednotlivých zariadení), by sa preukázala rentabilita tohoto zariadenia a miera spoluúčasti na jeho financovaní. Hospodárenie ŠHK 37 by malo byť verejné, nakoľko jej činnosť je priamo závislá od príspevkov z verejných financií.

    OdpovedaťOdstrániť