nedeľa 9. novembra 2014

Sú Kocurice súčasťou Piešťan???


Ušetrené peniaze a obnova mesta
Volám sa Richard Krkoš a som tu v Kocuriciach „Prindiš“ už 12 rokov. Verona mi povedala, že „Prindišom“ budem do smrti.
Som veľmi rád, že sa vedeniu mesta podarilo ušetriť XY eur na zmene dodávateľa energií, e-aukciách, projekt e-mesto. A tuším, že za to sú platení, aby robili dobre a správne. Lebo ja tak platený som. A teraz sa za ušetrené peniaze mesto skrášľuje. Je dôležité a potrebné.
Opravujú sa cesty chodníky, most. SUPER!!!! Budeme mať krajšie mesto.
Ak si do GOOGLE EARTH zadáte ulicu Družby alebo Dudvážska, tak GOOGLE automaticky doplní Piešťany.
GOOGLE zaraďuje Kocurice automaticky pod Piešťany. SUPER!!!! Teda kam my Kocuričania patríme?!?
K svetoznámemu kúpeľnému mestu!?
Ale ostatné už tak automaticky nejde. Máme aj my chodníky, ale treba ich vidieť. Nelogické prepojenie chodníkov a cesty mi do dnešného dňa nedokázal nik z MU Piešťany vysvetliť, ani to ktorý nadšenec tú stavbu prebral.
A kedy sa dokončia???? Autá, Autobusy pri vyhýbaní vychádzajú mimo cesty na trávnik a ja zas môžem opravovať aby sme nemali koľaje po tráve. Aby som si stále nenosil do dvora štrk a blato tak som zainvestoval a zaplatil som vydláždenie až po cestu. Už sa teším ako to budem musieť na vlastné náklady odstrániť, nakoľko som to spravil na „cudzom“ pozemku. Cudzom som napísal schválne, aby ma niekto nechytal za ...
A vydláždenie prístupovej cesty som nespravil len ja ale aj viacerí susedia, ktorí na to nemali nervy a chceli aby ich dom a príjazdová cesta nevyzerali ako nedokončené.
Je dosť možné, že na túto otázku (hovorím stále o chodníkoch) príde odpoveď to nie mesto, to ten a ten je správca, majiteľ, obstarávateľ, cesty, chodníka, ..... a bla,bla,bla. A zrazu som pin-pongová loptička skáčuca od jedných dverí k druhým. Ale mne sa nechce chodiť a vyšetrovať vlastnícke pomery. Ja chcem počuť jasnú odpoveď. A možno že na to odpoveď neexistuje.
A na otázku kedy sa chodníky dokončia, odpoveď stále neviem.
Keď sa robila kanalizácia v Kocuriciach tak som so susedom Giackom chodil s fotkami (pred a po výstavbe) po MU a dokazoval som“ hééj pozor, zo šírky cesty ubudlo 50-80 cm“ robte niečo nech to dajú do pôvodného stavu.
Výsledok - cestu rozšírili predo mňou a susedou (Giacko má dom oproti susede), lebo sme im liezli na nervy a chceli mať pokoj.
A výsledok, to sú tie koľaje od vyhýbajúcich sa áut.
Ale som rád, že sa na tú cestu našlo riešenie. A síce, na začiatku obce je teraz tabuľa „nespevnená krajnica“. SUPER!!!! Aké jednoduché riešenie.
Naposledy som podobné riešenie videl v niektorej časti Rumunska, kde do výtlkov napchali konáre aby to vodiči videli. Lacné a efektívne. Keď na ihrisku ľudia vytvorili ilegálnu skládku, tak ju Milan Ružička na vlastné náklady zlikvidoval. Keď pýtal prostriedky aspoň na nákup trávnej miešanky na rekultiváciu, tak to nešlo. SUPER!!!! A zas šetríme.
Ale niekoľko krát do roka nám prídu dosypať piesok do detského ihriska pred barom. A pre drobcov sú tam hojdačky.
Raz mi sused Giacko ukázal nejakú tabulečku kde bolo vyčíslené koľko mesto získalo na podielových daniach, miestnych daniach a poplatkoch i iných príjmov a koľko sa preinvestovalo priamo do Kocuríc. V súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám sme požiadali MsÚ pred ôsmimi rokmi o vyčíslenie všetkých príjmov mesta za miestnu časť Kocurice a vyčíslenie všetkých nákladov na prevádzku a rozvoj tejto mestskej časti. Žiadali sme to za rok 2006. Mesto nám takúto informáciu poskytlo až 3. apríla 2008 cestou poslankyne p. Gockej, pričom bol vyhodnotený rok 2007. Keď si porovnáte čiastky, príjem - výdaj, tak sú to zaujímavé čísla. Náklady na prevádzku mestskej časti 340 tis. Sk, príjmy za obyvateľov mestskej časti 2,1 milóna Sk. A to ešte nevieme o čiastkach ako je poplatok za psa, odvoz domového odpadu, cestná daň, príjem za prevádzku jadrových zariadení a možno ešte aj ďalšie položky? O termínoch poskytnutia informácie vyplývajúcej zo zákona sa zmieňovať radšej ani nebudem.
Neviem, neviem, ale vyzerá to ako zlý obchod.
Ťažko sa nám komunikuje aj s poslancami, na vyvolané stretnutia v minulom volebnom období chodili stále tí istí.....Gocká, Bartošová, a jedenkrát Beňačka.... Ale poslancov za náš volebný obvod máme 6. V tomto volebnom období stretnutia občanov s poslancami v Kocuriciach nebolo.
A potom ma pobavila poznámka nášho primátora na stretnutí s občanmi Kocuríc, kde sa jednalo o výmene katastrálnych území Kocurice/Trebatice. Primátor upozornil,“budeme sa baviť len o tomto, o ničom inom“. To mi pripomenulo časy, keď na „správne otázky“ boli vypracovné „správne“ odpovede. A veď sa to aj začína znova opakovať, či? Aj argument, že smola, je Vás v Kocuriciach len 265, neoplatí sa tu investovať, mi príde dosť nevhodný.
Ale aby som len nebúšil do mestského erbu. Buchnem aj do seba. Ako som písal o rozšírení cesty predo mnou a susedou. Ostatní susedia sa nás pýtali, že kedy prídu rozšíriť cestu pred nimi, tak na otázku „či sa boli niekde sťažovať, upozorniť a či majú fotodokumentáciu pred a po dokončení stavby?“ len odmietavo pokrútili hlavou.
A toho je viac. Juro Pazdera, miestny elektrikársky ránhojič-opravár, zasahujúci v akútnych prípadoch od zhoreného mlynca na mäso v uprostred zabíjačky (že Pupek), boilera, vyhodených poistiek a iné.... On mi tiež potvrdil, že počúva otázky : „Jurko nesvietia už tretí deň lampy na ulici, čo sa stalo?“ A Juro „No treba volať na poruchy, volal si?“ A opäť odmietavé pokrútenie hlavy.
Na vojne som sa naučil pravidlo “vojak sa stará, vojak má“. Tých som chcel ako Prindiš odkázať spoluobčanom, že nestačí len u Verony v Bare frflať popod nos do peny na pive, ale aj sa starať. Zavolať, napísať e-mail, máme FACEBOOK, zavesiť tam a je šanca, že sa niečo možno udeje.
Na záver by som chcel dodať, že osoby, skutočnosti v tomto článku nie sú vymyslené ale ony tu v Kocuriciach skutočne bývajú a aj sa to tak stalo. A isto je toho viac, ale nech skúsi aj niekto iný niečo napísať .
Ďalej nechcel som nikoho z MÚ Piešťany uraziť ani zosmiešniť. Verím, že sa snažíte pracovať ako najlepšie viete, či? Hlavne si neviem predstaviť ťarchu zodpovednosti nášho primátora. Veď už len to že musel byť pri niekoľkých otvoreniach kúpeľnej sezóny na pódiu s naším minulým prezidentom. A tŕpnuť ako a čo povie, to vyžadovalo veľkú dávku sebakontroly.
Takže skúsim dúfať, že aj my tu dostaneme niečo z tých úspor a dokončia sa chodníky a prípadne aj niečo viac a budeme radi, že patríme pod Piešťany.
V Kocuriciach (mestskej časti Piešťan), dňa 5.júla 2014 Richard Krkoš v.r.

4 komentáre:

  1. A Kocuričania zase mlčia. A budú nadávať a nadávať! Vôbec nevedia, že Kocurice majú 6 poslancov a nielen jednu poslankyňu Elišku Gockú. Tá pre Kocurice robí najviac a preto všetci Kocuričania nadávajú len na ňu.. O ostatných poslancoch nevedia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len spresňujem, podľa nového majú Kocurice už 11 poslancov (2. volebný obvod)!

      Odstrániť